Fraai gerestaureerd, snel op het wedstrijdveld

Van Tim Britton, een liefhebber van houten boten in Amerika

Met grote vreugde en enthousiasme meld ik dat het Waarschip 1010 “Thistle” weer te water is!

Na 15 jaar wegkwijnen in een schuur in Vermont heeft dit 34 jaar oude 1971 K. Kremer ontwerp, gebouwd in Nederland door Waarschip, haar urenteller gereset. Met de hulp van botenbouwer Charlie Beyer uit Vermont en de internationaal erkende jachtontwerper Jim Donavan, heeft “Thistle” een gemoderniseerde tuigage en roer ontvangen, samen met nieuwe verf en lak door de getalenteerde Rowan Ongarro van Newport RI. Succesvolle Seatrials werden uitgevoerd op Lake Champlain bij 15-25 knopen wind.

De klasse en van het Waarschip 1010 “Thisle” is tijdens een verscheidenheid aan Noordoost-race-evenementen, aangetoond.  “Klassiek” betekent niet altijd dat een boot niet snel is.

Tijdens deze race op Lake Champlain zeilden we ongeveer 30 mijl aan de wind en 30 mijl voor de wind. Windsterkte was 15 – 25 kn De boot voer zeer comfortabel en droog 6.5 kn aan de wind in 8 – 13.6 kn voor de wind. Deze boot houdt van surfen! We raakten wat achter op een  J105 aan de wind, maar haalden dat voor de wind weer in. Zij hadden 7 mensen aan boord en wij hadden 3! Met de nieuwe 10 inch hogere voorstag kunnen we een Melges 24 gennaker en J24 genua gebruiken als stormfok.