Het belang van onderhoud na het vaarseizoen en het vinden van een veilige winterstalling

Terwijl enkele van ons nog heerlijk genieten van de laatste zonnige najaarsdagen, is het voor de meeste watersporters alweer tijd om na te denken over het onderhoud en het gereed maken van de boot voor de winterstalling.

Het belang van bootonderhoud na het vaarseizoen

Na het vaarseizoen hebben boten vaak te lijden onder slijtage, zoutaanslag, algen en andere vormen van corrosie. Het zout en de algen kunnen het verfwerk aantasten en de corrosie kan de metalen onderdelen van de boot beschadigen. Om ervoor te zorgen dat je boot in goede conditie blijft, is het verstandig om na het vaarseizoen enkele onderhoudstaken uit te voeren:

  • Reiniging: Grondige reiniging van zowel de binnen- als buitenkant. Verwijder zoutaanslag, algen en andere vuilresten om schade op lange termijn te voorkomen.
  • Controle van elektrische systemen: Ga na of alle elektrische systemen naar behoren werken en laat indien nodig versleten bedrading of kapotte schakelaars vervangen.
  • Motoronderhoud: Laat een grondige inspectie en het benodigde onderhoud uitvoeren aan de motor om problemen in het volgende seizoen te voorkomen.
  • Controle van de romp: Inspecteer de romp op eventuele beschadigingen en laat dit repareren om structurele schade te voorkomen.

Waarom winterstalling zo belangrijk is

Er zijn verschillende mogelijkheden voor winterstalling: binnenstalling, buitenstalling op de wal of in het water. Binnenstalling is de beste vorm van bescherming voor jouw boot en biedt bescherming tegen regen, wind en vorst. 

  • Bescherming tegen vorst: vorst kan leiden tot ijsvorming in het motorblok, de leidingen en andere kwetsbare onderdelen van je boot. Dit kan ernstige schade veroorzaken en zelfs leiden tot scheuren en breuken.
  • Voorkomen van vochtgerelateerde problemen: wanneer de boot ’s winters buiten blijft en langere tijd blootgesteld wordt aan vocht en neerslag, dan kunnen schimmel, meeldauw en houtrot ontstaan.
  • Bescherming tegen zonlicht: zonlicht kan na verloop van tijd de verf van je boot aantasten. Door je boot tijdens de wintermaanden binnen te stallen, minimaliseer je de blootstelling aan schadelijke UV-stralen.
 
bron: watersportverbond