Home - Overwinteren op de boot WEL of NIET verstandig?

Overwinteren op de boot WEL of NIET verstandig?

    Bron: Telegraaf, Vaarkrant
    Door Alfred J. Boer

    AMSTERDAM – Steeds vaker overwegen bootjesmensen om hun trotse bezit nu eens niet in de winterstalling te doen, maar de boot te laten drijven. Om op een zonnige dag te kunnen genieten van de rust op het water, of zelfs om er op te kunnen wonen. De Vaarkrant zet de voor en tegens van het overwinteren op een schip op een rijtje.

    Er is ontegenzeglijk veel voor te zeggen om de boot gedurende de winter in het water te laten. Per slot van rekening lijken de winters steeds milder te worden en is de kans op eventuele schade ten gevolge van zware ijsgang derhalve vrij gering. Toch ligt de zaak complexer dan deze op het eerste gezicht lijkt. Want naast vocht is vorst wel degelijk een bedreiging. Immers, in leidingen achtergebleven water zal onder vriestemperaturen gaan uitzetten. Mocht de sifon van het wasbakje in de natte cel het onder dergelijke omstandigheden begeven, dan blijft de schade beperkt. Maar gebeurt dit bijvoorbeeld bij een afsluiter op de scheepshuid, dan is de kans levensgroot dat er scheuren ontstaan. Gebeurt dit onder de waterspiegel, dan zal de boot vrijwel zeker afborrelen. Je moet er niet aan denken! De keuze van het al dan niet tijdens de winter in het water laten van de boot hangt af van een aantal factoren. Zoet of zout water, type boot én beoogd doel. Steeds meer boten zijn speciaal geschikt om er twaalf maanden per jaar op te kunnen verblijven. Dit is mogelijk dankzij met antivries gevulde koelsystemen zoals in de auto, terwijl intelligente verwarmingssystemen ervoor zorgen dat de binnentemperatuur nooit onder de nul graden zal komen. Let wel, we spreken hierbij over professionele cv-installaties, al dan niet in combinatie met vloerverwarming. Uiteraard zijn boten van dit type per definitie voorzien van dubbele beglazing. Deze voorziening voorkomt ook de vorming van condens. Naast vorst is condens vijand nummer twee aan boord. Zet daarom ook nooit een omgekeerde bloempot op het gas, want op de hoeveelheid vrijgekomen waterdamp kan een begonia jaren teren! Blijft de boot in het water om zo af en toe eens te kunnen genieten van een winterzonnetje, dan liggen de zaken anders, maar het vraagt wel discipline. Want hoe kort het tochtje ook zijn moge, na afloop zullen de leidingen telkens weer moeten worden geleegd om vorstschade te voorkomen. Hier schuilt een groot gevaar, want de kans dat je dit in de haast vergeet, is levensgroot. Dit geldt trouwens ook voor het (laten) uitvoeren van de noodzakelijke servicebeurt. Of het nu gaat om een zeilboot of een motorboot, de kans bestaat dat de traditioneel aan de winterstalling gekoppelde servicebeurt over het hoofd wordt gezien. Dit breekt vroeg of laat gegarandeerd op. Vooral buitenboordmotoren vereisen tal van preventieve maatregelen om feilloze werking te kunnen garanderen. Watersporters van het type ‘zo af en toe eens’ doen er bovendien goed aan om de accu’s onder een druppellader te zetten. Dan weet je zeker dat er altijd voldoende capaciteit is om een vlotte start te garanderen.

    Nu de hamvraag: wat is duurder, overwinteren in het water of kiezen voor de traditionele winterstalling op de wal?

    Rekenvoorbeeld
    Binnenstalling zeilboot 12 x 3,60 meter 43,20 m² x 48 2073
    (idem buitenstalling): 830
    Hijskosten 295
    Demontage en montage
    mast 229
    Mastenberging 92,00
    Afspuiten van het onderwater- schip 51
    Milieutoeslag 26
    Totaal 2766

    Bedragen hebben betrekking op een gemiddeld tarief gebaseerd op een goed geoutilleerde jachthaven gelegen aan het IJsselmeer. Voor beide typen boten gelden dezelfde condities, ware het niet dat het op het droge stallen van een zeilboot extra kosten vergt. Voor het behoud van het staand en lopend want is het raadzaam om de mast apart te bergen in een droge ruimte, bovendien op meerdere plaatsen horizontaal ondersteund. Dit vraagt tevens extra de- en montagekosten.

    In het water? Een jaarligplaats voor een 12 meterschip verschilt per jachthaven, maar ga uit van een bedrag van 2810. In dezelfde haven kost een zomerligplaats 2450. Dit betekent dat overwinteren in het water ‘slechts’ 360 lijkt te kosten. Echter, hier komen nog tal van additionele kosten bij (zie rekenvoorbeeld), want ten behoeve van het noodzakelijke onderhoud zal de boot minstens een keer per jaar uit het water moeten. Al dan niet in het water blijven hangt af van veel factoren, waarbij vooral het beoogde gebruik een rol van betekenis speelt. Neemt niet weg dat alles valt en staat met de juiste voorbereiding en onderhoudstechnische aspecten. Overwinteren in een verwarmde hal is altijd duurder, maar vergeet niet dat een drijvende boot meer onderhoud vraagt. Maar één ding is zeker: ’s winters heb je het rijk (bijna) alleen.