Home - Waarschip 700 LD en 21 LD in de Waterkampioen

Waarschip 700 LD en 21 LD in de Waterkampioen

  “Een ijzersterk merk met een volstrekt eigen koers. Trouw aan z’n afkomst en klaar voor de toekomst. Zomaar enkele statements die gelden voor Waarschip uit Farmsum.”

  De nieuwe 21 LD en de 700 LD zijn besproken in de Waterkampioen. In de review wordt de klassieke 21 LD vergeleken met de moderne 700 LD.

  Waarschip 700LD en 21 LD waterkampioenVerschillende uitstraling

  Buiten zijn er flinke verschillen. Vooral de klassieke, bijna charmante verschijning van 21 versus de brutale uitstraling van de 700 LD.

  Verschillende vaareigenschappen

  De 21 vaart totaal anders dan de nieuwe 700 LD. De V-vormige spanten zetten in op veel stabiliteit zodra het scheepje flinke helling krijgt. De 21 is daardoor beweeglijker en vergevingsgezind. De bewegingen corrigeren eventuele foutjes in de zeil trim. Bij een koers van 45 graden aan de ware wind vaart het kleine Waarschip in een knobbelig zeetje zo’n 4,5 knopen en op ruime koersen 5,5. Het grootzeilval vertoont nog rek, waardoor het zeil er nog niet helemaal goed op staat. Eenmaal opgelost zal dat vooral aan de wind winst opleveren.

  De 700 LD is uiteraard sneller en beweegt zeer beheerst. Bij 45 graden aan de wind klokken we zes en halfwinds zeven knopen (bij identieke zeilvoering). Goede snelheden, zonder veel moeite bovendien.

  Echte Waarschepen

  Dat beide boten echte Waarschepen zijn staat buiten kijf. De boten hebben die fijne sfeer die alleen hout kan geven. Daarnaast zijn het echte zeilers die goed reageren en veel zeilgevoel geven.

  Klik hier voor de volledige review van de Waarschip 21 en 700 LD