Antifouling is belangerijk

Alles over antifouling

Hoe u de juiste antifouling voor uw boot vindt en aanbrengt Het behandelen van uw romp, met name het gebied onder de waterlijn met antifouling, is vooral belangrijk om een ​​langdurig en zorgeloos gebruik van uw boot en geweldige prestaties te garanderen. Een verzorgd onderwaterschip zorgt voor makkelijker manoeuvreren, meer veiligheid en een lager brandstofverbruik. In deze gids voor anitfouling beantwoorden we de meest gestelde vragen over onderwater schilderen en boot antifouling. Weet u al welke antifouling u wilt?

Wat is antifouling? Waarom zou ik antifouling gebruiken? Wat gebeurt er zonder antifouling? Om aangroei, mossel- en slakkengroei te voorkomen, is het niet te vermijden uw boot in het voorjaar te behandelen met antifouling. Dit geldt voor alle boten die langere tijd in het water liggen. De onderwatercoating voorkomt dat organismen, zoals zeepokken maar ook zebramosselen, en planten, zoals algen en modder, zich op uw romp nestelen. De meeste antifouling bevatten biociden, zoals koper, om deze afzettingen te voorkomen. Er zijn echter ook andere producten die milieuvriendelijker zijn, zoals SILIC ONE producten van het merk Hempel. De drie belangrijkste redenen waarom u uw boot met antifouling zou moeten schilderen en wat er zou gebeuren zonder antifouling:

  1. De boot glijdt makkelijker en sneller door het water! Afzettingen en vervuiling maken uw boot zwaarder en de wrijvingsweerstand neemt toe. Dit heeft direct invloed op de wendbaarheid en de snelheid van uw boot.
  2. Gemakkelijke stuurmanoeuvres! Vervuiling van de propeller, boegschroef of stuurinrichting kan gevaarlijke gevolgen hebben. De reactietijd van de boot met betrekking tot stuurmanoeuvres is langer dan gebruikelijk. In het ergste geval kan dit leiden tot een volledige mislukking.
  3. Lager brandstofverbruik! Door de verhoogde wrijvingsweerstand van de romp in het water is er meer brandstof nodig. Dit resulteert in onnodige kosten en meer CO2-uitstoot.

Overzicht van de voordelen van antifouling

  • Beschermt tegen aangroei, mosselen en zeepokken op de romp.
  • De boot glijdt beter en sneller door het water.
  • Beschermt de propeller, boegschroef en roersysteem tegen vervuiling.
  • Zorgt voor een betere besturing van de boot. • Brandstof besparen door lagere weerstand in het water. Heb ik antifouling nodig voor mijn trailerboot? Als u in het bezit bent van een trailerboot en deze na elk gebruik uit het water haalt, hoeft u niet per se antifouling te gebruiken. Toch dient u na elk gebruik uw onderwaterschip regelmatig schoon te maken en uw boot met stoomstraal te reinigen. Als uw boot meerdere dagen in het water ligt, raden wij aan om het onderwaterschip te behandelen met antifouling. De antifouling op mijn boot is nog in een goede staat. Moet ik opnieuw solliciteren? Als uw antifouling aan het einde van het seizoen in goede staat is, adviseren wij toch een nieuwe laag antifouling aan het begin van het nieuwe seizoen. De effectiviteit van de antifouling hangt echter minder af van het aantal lagen, en meer van de dikte van de laag. Voor het aanbrengen van een nieuwe laag volgt u deze stappen:
  1. Reinig het onderwatergedeelte van uw romp met zoet water. Voor het beste resultaat en om losse antifoulingdeeltjes te verwijderen, dient u een hogedrukreiniger te gebruiken.
  2. Schuur de oude antifouling in licht natte staat.
  3. Spoel het schuurstof af met een geschikt product (bijv. International Super Cleaner). Alleen spoelen met water is in dit geval niet voldoende, omdat de fijne schuurdeeltjes zich in de schuurgroeven gaan nestelen, wat de effectiviteit van de antifouling aantast.
  4. Herstel beschadigingen of kleine oneffenheden waar de antifouling is losgekomen. Een stap-voor-stap handleiding vindt u in deze Video
  5. Als u dezelfde antifouling gebruikt die u eerder heeft gebruikt, kunt u eenvoudig beginnen met het aanbrengen van antifouling. Voor het vernieuwen van de bescherming is één laag voldoende. Ik heb een nieuwe boot gekocht.

Moet ik nog antifouling aanbrengen? Absoluut. Nieuwe boten hebben over het algemeen een laag antifouling nodig. Een  nieuwe boot met GVK romp die direct van de werf komt heeft een waslaagje ter bescherming. Deze dient volledig verwijderd te worden alvorens de antifouling aan te brengen. Mijn boot is nog nooit behandeld met antifouling. Hoe breng ik antifouling aan? In het algemeen dienen alle materialen volledig vet-, stof- en vochtvrij te zijn alvorens primer en daarna antifouling aan te brengen. Voor het ontvetten werkt Super Cleaner perfect. Vuil-, olie-, was- en vetresten zijn verleden tijd. Voordat u antifouling aanbrengt, moet u uw oppervlak primen. International Gelshield 200, een sneldrogende epoxide primer, is speciaal geschikt voor GFRP boten. Voor aluminium, lood, staal en houten oppervlakken is International Interprotect of International Primocon een betrouwbaar product. Raadpleeg ook de productgegevensbladen over de intervallen tussen de lagen.

Na het reinigen en primen:  Begin met het aanbrengen van uw antifouling. Ook als de antifouling in goede staat is, dient aan het einde van het seizoen een nieuwe laag te worden aangebracht.

  • Ook nieuwe boten, rechtstreeks van de werf, dienen behandeld te worden met antifouling. • Voor de eerste behandeling goed ontvetten, stofvrij maken en drogen.
  • Trailerboten hoeven pas behandeld te worden met antifouling als ze meerdere dagen in het water liggen.

Harde of zachte antifouling – welke antifouling heb ik nodig? Harde antifouling, zoals de naam al zegt, vormt een harde ondergrond en is vooral geschikt voor snelle motorboten, trailerboten en boten in droge jachthavens

Zelf-polijstende antifouling, ook wel zelf-eroderende antifouling genoemd, heeft een polijstende werking. Zowel antifouling als groei worden langzaam uitgehold als de boot door het water vaart. Dit type antifouling is perfect voor zeilboten

Langzaam polijstende / semi-polijstende antifouling voorkomt de vorming van dikke lagen en is geschikt voor snelle boten. Het gladde oppervlak ontstaat door toevoeging van PTFE en resulteert dus ook in hogere snelheden en minder brandstofverbruik. Bovendien worden er geen dikke verflagen opgebouwd

Polishing Antifouling voor propellers en aandrijvingen

Voor propellers is er speciale antifouling die meestal in een spuitbus wordt geleverd, waardoor toepassing een stuk eenvoudiger is.

Hoe kies je de juiste antifouling

Veel antifoulingsoorten zijn gemaakt voor boten van  GVK, hout en staal. Voor RVS en aluminium boten is de keuze aan aangroeiwerende verven enigszins beperkt. Let hier op!

Hoe snel u met uw boot vaart en hoe vaak of hoe lang is ook een belangrijke factor bij het kiezen van de beste antifouling

Waar de boot ligt, bijv. in welke wateren, is belangrijk bij het kiezen van antifouling voor uw boot. In sommige wateren zijn er meer onderwaterorganismen, in andere minder. Aangroei varieert afhankelijk van temperatuur, zonlicht, zoutgehalte (zout of zoet water), stroming en waterkwaliteit, dus verschillende soorten antifouling zijn afhankelijk van deze factoren meer of minder geschikt.
Het is ook belangrijk op te merken dat niet alle antifoulings of de ingrediënten die in hun samenstelling worden gebruikt, in elk gebied, water of land zijn toegestaan. Veel antifoulings zijn bijvoorbeeld verboden in Nederland en delen van Scandinavië. Tip: Waar u ook bent, de Middellandse Zee, de Oostzee of het Bodenmeer, u kunt er altijd achter komen welke antifoulings bijzonder geschikt zijn.

Antifouling over andere lagen

Aangezien volgende lagen antifouling moeten passen bij bestaande lagen, bent u beperkt in uw keuze van antifouling tenzij bestaande lagen volledig worden verwijderd. Ik heb een nieuwe boot gekocht en ik weet niet zeker welke antifouling eerder is gebruikt Als u niet zeker weet welke antifouling eerder is gebruikt, misschien omdat u een gebruikte boot heeft gekocht, kunt u eerst een laag barrièreprimer aanbrengen (bijv. International Primocon) en daarna de antifouling.

  • Bestaande antifouling nat schuren, afspoelen met zoet water en laten drogen. De nieuwe antifouling kan daarna worden aangebracht.
  • Bestaande antifouling volledig verwijderen, b.v. Interstrip AF.
  • Breng een laag afdichtingsprimer aan, b.v. Primocon®. Breng daarna uw nieuwe antifouling aan.

hoeveelheden voor uw ondergrond.

Om te bepalen hoeveel antifouling er nodig is, moet u eerst de volledige oppervlakte van uw onderwaterschip berekenen. Dit varieert enigszins, afhankelijk van of u een motorboot, een boot met korte kiel of een lange kiel bezit, zoals u kunt zien in deze tabel van de fabrikant International: De praktische opbrengst (m² per liter) van de verschillende antifouling-producten staat vermeld in de respectievelijke productinformatiebladen die u op onze website kunt vinden. De benodigde hoeveelheid in liters kan worden berekend met de formule: totale oppervlakte / aanbevolen dekkingsgraad van de betreffende verf.

Welk type beschermingsmiddelen heb ik nodig bij het werken met antifouling?

Zoals hierboven vermeld, bevat antifouling biociden en andere stoffen die gevaarlijk kunnen zijn voor de mens. Daarom raden wij u aan om de etiketten van de producten zorgvuldig te lezen en uzelf zo nodig te beschermen met kleding of andere apparatuur bij het gebruik van antifouling. Gebruik bij het schuren beschermende handschoenen, een veiligheidsbril en een geschikte mond-/neusbescherming met deeltjesfilter. Ter bescherming van de onbedekte huid en uw kleding adviseren wij het dragen van een overall.

Welke items en gereedschappen heb ik nodig bij het schilderen van antifouling?

Om het aanbrengen van antifouling een gemakkelijk en snel proces te laten zijn, heeft u de juiste uitrusting en de juiste greedschappen nodig. Denk hierbij aan rollers en kwasten voor het aanbrengen van antifouling, maskeertape voor het afplakken van de te behandelen plekken, maar ook geschikte verdunners of reinigingsmiddelen voor het reinigen van uw kwasten en apparatuur. Als de oude antifouling niet meer in goede staat is, heeft u wellicht een verfkrabber, een goede grinder met bijpassende accessoires of een product voor het verwijderen van de oude antifouling nodig.

Hoe breng ik antifouling aan? Moet ik een kwast of een roller gebruiken?

Beide applicatiemethodes zijn geschikt voor de meeste antifouling producten. Alleen voor International VC Offshore EU en International VC 17m beveelt de fabrikant toepassing met alleen een roller aan. Het gebruik van een roller bij het aanbrengen van antifouling is meestal de snelste methode voor grote oppervlakken. Het snelste, maar niet per se het meest perfecte resultaat is het aanbrengen met een lamshaar- of kortvezelige mohairroller, omdat deze meer verf kunnen opnemen. Het gebruik van een foamroller duurt iets langer, maar het resultaat is een gladder oppervlak en een hogere kwaliteit. Borstels zijn perfect voor moeilijke en ruwe oppervlakken, maar ook voor kleine reparaties en moeilijk bereikbare plaatsen. Bij gebruik van een penseel in deze gebieden kan meer verf worden opgenomen. Een egaal oppervlak is mogelijk wanneer u heen en weer schildert, zowel horizontaal als verticaal over een niet te groot oppervlak. De laatste penseelstreken moeten licht zijn en verticaal worden aangebracht. Het is belangrijk om de kwast ongeveer elke 30 minuten schoon te maken, aangezien verfresten op de kwast kunnen indrogen en dit een oneffen oppervlak tot gevolg heeft.

We raden over het algemeen het gebruik van hoogwaardige borstels aan voor het aanbrengen van antifouling om te voorkomen dat fijne borstelharen aan de pas geverfde romp blijven kleven.

Overzicht artikelen & tools voor het aanbrengen van antifouling

• De benodigde hoeveelheid in liters kan worden berekend met de formule: totale oppervlakte / aanbevolen dekkingsgraad van de betreffende antifouling.
• Je hebt de juiste beschermende kleding nodig: Handschoenen, veiligheidsbril, mond-neusbescherming met deeltjesfilter en eventueel een beschermende overall. • De juiste gereedschappen vergemakkelijken het werk: rollers, kwasten, tape, verdunner voor de kwasten, verfkrabber en schuurmachine.
• Antifouling breng je sneller aan met een roller, maar kwasten zijn geschikt voor ruwe ondergronden en moeilijk bereikbare plekken. Volg de instructies van de fabrikant.
• Beweeg heen en weer in een kruis om een ​​egaal oppervlak te krijgen.

Schadetype: Vuil
Reparatie aan: Romp
Materialen: Antifouling
Schade oorzaak: Ouderdom, Verkeerd gebruik, Geen onderhoud gepleegd

Onderhoud, Refit of Reparatie

Maak nu een afspraak of vraag een offerte aan

Nautisch Centrum Delfzijl is een allround werf met een specialisatie in de bouw, refit, reparatie en het onderhoud van Waarschepen. We werken met/aan een breed scala materialen, zoals hout, composiet, polyester en metaal. 

Romp-reparatie Waarschip

Waarschip is uiteraard dé specialist op het gebied van reparatie van Waarschepen. Onderstaand Waarschip was verkeerd op de bok geplaatst waardoor schade is ontstaan aan

Roer reparatie

Waarschip heeft ruime ervaring met reparaties en doet veel verzekeringswerk. Hieronder zie je een door ons uitgevoerde reparatie aan een roer.

Werken met Epoxy

In de botenbouw wordt onderscheid gemaakt tussen polyesterharsen en epoxyharsen. In onze epoxygids vindt u alles wat u moet weten over de keuze tussen polyester

Schadereparatie MOB boot

Reparaties aan polyester schepen komen bij ons veel voor. Vaak is het schade, maar we herstellen ook osmose. Deze MOB-boot had flinke schade.

Reparatie schroefaskoker

Roest kan soms verder zijn dan je zo op het eerste gezicht kunt zien. Schroefaskokers kunnen bijvoorbeeld behoorlijk aangetast zijn en lekkage veroorzaken.

Restauratie

Veel klassiekers verdienen om eens uitgebreid onder handen te worden genomen. Bij Waarschip ben je dan aan het goede adres. Ons doel is de boot

Osmose behandeling

Waarschip herstelt osmose vakkundig. Ons doel is om ervoor te zorgen dat de osmose niet weer terugkeert. Waarschip kan hier concurrerende prijzen voor te rekenen.

Kielbouten controleren

Waarschip heeft de laatste tijd een aantal kielbouten gecontroleerd van oudere boten. De resultaten waren schrikbarend; 2/3 van de kielconstructies was in zeer slechte staat.

Schade door aan de grond lopen

Een Beneteau 50 was hard aan de grond gelopen. De romp, de wrangen, de kiel, het roer en de roerkoning waren behoorlijk beschadigd. De uitgebreide

Mast reparatie

Waarschip heeft ruime ervaring met reparaties en doet veel verzekeringswerk. Hieronder zie je een aantal door ons uitgevoerde reparaties van nautische onderdelen.

Teakdek restaureren of vervangen

Mooie teakdekken hoeven niet duur te zijn. Waarschip is specialist in het restaureren of vervangen van teakdekken. De jarenlange ervaring met het bouwen van Waarschepen

Aanvaringsschade

Een zeiljacht kreeg door een aanvaring flinke schade aan de punt. De reparatie was vooral cosmetisch.

Kielreparatie Bavaria

Reparaties aan polyester schepen komen bij ons veel voor. Vaak is het schade, maar we herstellen ook osmose. In onderstaand geval is een Bavaria 38