Ocean Line / Wat is categorie A?

Natuurlijk. Bijna alle zeiljachten vanaf 8 meter zijn ocean going of categorie A. Maar wie de discussies of de watersportfora volgt komt er al gauw achter dat dit maar ten dele waar is. Als een boot kortstondig harde wind en hoge golven aan kan, hoeft dit niet meteen te betekenen dat de boot hier geen schade door ondervindt, of dat de boot ook in extreme gevallen handelbaar blijft.

Waarschip wil de discussies niet weer op gang brengen, maar ziet hier wel een aanleiding in om het begrip “Ocean Going” te verdiepen. Waarbij we natuurlijk graag laten zien waarom Waarschepen volgens ons écht Ocean Going zijn.

Categorie A++
Voor Waarschip heeft zeewaardigheid alles te maken met ballastpercentages en stabiliteitscurven en de stijfheid en sterkte van de constructie. Waar veel botenbouwers balsa of schuimkern als vulmiddel gebruiken, past waarschip hier degelijk en duurzaam hechthout toe. Door beide zijden met epoxy te behandelen ontstaat een bijzonder stevig en duurzaam materiaal. De constructie van een waarschip is ouderwets degelijk. De schotten van het interieur maken deel uit van de constructie. Als je dan vervolgens de romp aan de binnenkant nog eens extra verstevigd met E-glas, Carbon Kevlar of Dyneema, dan kun je volgens Waarschip spreken van een stevige oceaanwaardige romp.

Enorme stabiliteit
Ook de stabiliteit van een Waarschip is een verhaal apart. Waar veel botenmerken een ballastpercentage van 30% benaderen, zorgt Waarschip dat dit rond de 50% zit. Dit zie je onmiddellijk terug in de stabiliteitscurve.

 

Custom built en ruimte voor uw ideeën

Waarschip bouwt boten van 21 t/m 52 foot. Naar verwachting staat er binnenkort zelfs een 60 foots boot op stapel. Keuze genoeg dus zou je zeggen, maar Waarschip merkt dat de wensen van de zeezeiler steeds individueler worden.

Nautisch Centrum Delfzijl is de aangewezen werf om een boot naar eigen inzichten te laten bouwen. De werf werkt met hout/epoxy en composiet. Deze materialen zorgen voor enorm stijve constructies, zonder dat dat met onnodig hoge kosten gemoeid gaat.

We nemen alle tijd voor je persoonlijke wensen of individuele aanpassingen. Als je weet hoe je boot eruit moet komen te zien en aan welke eisen zij moet voldoen, dan kun je samen met onze huisontwerper de boot doorontwikkelen. Onze ervaren huisontwerper heeft voor ons onder andere het Waarschip 21LD, 700LD, 1010LD, het Waarschip 40 en het Waarschip 52 TP ontwikkeld. Dit zijn bijzonder snelle en zeewaardige boten, maar ook een ocean going cruiser behoort tot de mogelijkheden.

Waarschip 40

eerste impressie van de nieuwe Waarschip 40.

 

Net zo sterk, minder problemen

Hout/epoxy is een goed en voordelig alternatief voor aluminium. Het is licht, sterk en duurzaam en de constructie neemt minder interieurruimte in. Dit laatste is vooral van belang voor jachten tot 12 meter. Een ander voordeel van hout/epoxy ten opzichte van aluminium is, dat het materiaal niet gevoelig is voor elektrolyse. Je kunt zonder problemen afmeren naast een stalen schip of een kade die staal bevat en lekstroom van elektriciteit van walstroom of accu’s heeft geen invloed.

Meer informatie

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Roelof Niezen, tel 0596-634319 of
mob 06 21818291, of neem contact op via het contactformulier.

Contactformulier

Naam *

E-mail *

Uw bericht of vraag

(Velden met een * zijn verplicht)